Jälleen kerran heräsin neljän aikaan lauantai aamuna. Aikani surffailin netissä kunnes tylsyys iski ja päätin leipoa leivän. Sehän on hiljaista puuhaa, eikö? Ei, jos pöytä jonka päällä taikinaa vaivaa nitisee ja natisee kuin viimeistä päivää. Vihaista mutinaa kuului makuuhuoneesta, mutta eihän sitä taikinan vaivaamista voinut keskenkään lopettaa :) Leivästä tulikin niin törkeän hyvää että oli kaiken sen sadattelun arvoista.
Leipäinnostukseni sai lisäbuustia kun ensin löysin pari uutta kivaa leipäblogia. Käykää vilkasemassa Juurta jaksaen ja Yöruokaa. Lisäki katsoin jakson uutta Paul Hollywoodin tv-sarjaa nimeltä Bread. Pakko oli kokeille Bloomeria joka ohjelmassa tehtiin. Bloomer on perinteinen vaalea englantilainen leipä, pitkän mallinen pyöreillä päillä, rapea kuori ja päällä vinot viillot.
Resepti on hyvin yksinkertainen ja löytyy BBC:n sivuilta. Noilla sivuilla on hyvä video siitä miten leipä muotoillaan, kannattaa katsoa. Minun leivästä tuli hieman muotopuoli kun aloin kikkailemaan liikaa. Ekan kerran kun muotoilin leivän niin en ollut siihen tyytyväinen ja toisella kertaa taikina oli liian "stressattu" joten se ei enää pitänyt mitään muotoa. Jälkiviisaana tajuan, että olisi pitänyt antaa taikinan levätä hetki ennen kun muotoilen sen uudelleen mutta eipä siinä kiireessä käynyt mielessäkään. Lopputulos oli kuitenkin aivan järjettömän hyvä! Harvemmin omia leipomuksia hehkuttelen, mutta tämä leipä on kyllä itsekehun ansainnut :D Kuori oli ihanan rapea ja sisus superpehmeä.
Käytin jälleen englannista tuomaani fast-action hiivaa. Aiempaan leipäpostaukseen sain Marialta kommentin että tavallista kuivahiivaa pitää laittaa enemmän kuin näitä nopeita hiivoja. Kuvittelisin, että yksi pussi kuivahiivaa riittäisi tähän taikinaan. Mutta tuo nyt on ihan täysi veikkaus :D Siitä taas ei ole hajuakaan, että miten kuivahiiva toimii kylmässä vedessä. Tietääkö kukaan? Onko nostatusaika vain pidempi? Vai eikö toimi ollenkaan? Tässä leivässä nimittäin idea on juuri se, että taikinaa kohotetaan pitkään ja hartaasti. Mutta mennäänpä siihen reseptiin nyt.
500g jauhoja
10g suolaa
1 x 7g pussi instant hiiva
320ml kylmää vettä
40ml oliiviöljyä
Laita kuivat aineet kulhoon, suola ja hiiva eripuolille kulhoa (suola tappaa hiivan). Lisää öljy ja 240ml vettä.
Sekoita ainekset käsin. Vähitellen lisää loppu vesi (et välttämättä tarvitse kaikkea vettä ), kunnes kaikki jauhot lähtevät kulhon reunoilta ja sinulla on pehmeä, karkea taikina.
Kaada hieman öljyä puhtaalle työtasolle. Kaada taikina öljyn päälle ja ala vaivata taikinaa. Vaivaa n. 5-10 minuuttia tai kunnes taikina on pehmeä ja silkkinen. Kun oikea koostumus on saavutettu, aseta taikina puhtaaseen öljyttyyn kulhoon. Peitä kelmulla ja jätä lämpimään paikkaan, kunnes on kohonnut kolminkertaiseksi.
Kun taikina on noussut, kaada se jauhotetulle pöydälle. Taittele taikinaa toistuvasti jotta saat kaiken ilman ulos ja taikina on sileää. Muotoile niin kuin BBC foodin sivuilla olevassa videossa neuvotaan. Aseta muotoiltu leipä pellille leivinpaperin päällle, peitä kelmulla niin että kelmu ei koske leipään. Anna kohota 1-2 tunita huoneenlämmössä kunnes on kaksinkertaistunut.
Suihkuta kevyesti vedellä ja ripotte päälle hieman jauhoja. Tee leivän päälle neljä viistoa viiltoa terävällä veitsellä.
Kuumenna uuni 220 asteeseen ja laita uunin alatasolle uunipelti kuumenemaan. Kun uunin on oikean lämpöinen kaada kuuman pellin päälle vettä ja laita leipä uuniin keskitasolle. Ole nopea jotta höyrä ei pääse ulos uunista. Höyry tekee leivän pinnan rapeaksi. Paista 25 minuuttia. Sen jälkeen laske lämpö 200 asteeseen ja paista vielä 10 minuuttia. Poista uunista ja anna jäähtyä ritilällä.
Johan tuli pitkä höpinä...
Vaikuttaa hyvältä reseptiltä, pitääpä joskus kokeilla. Kiitti uusista blogivinkeistä -niitä tarvitsee aina ja koska valikoimaa riittää, on helpompi klikata suoraan suositeltuun osoitteeseen! :)
ReplyDeleteVarmasti hyvää!!hyviä pointteja varsinkin tuo vesihöyryjuttu! Pitääkin kokeilla joku kerta kun leipoo.
ReplyDeleteKaunis leipä ja ihanan kuohkea!
ReplyDeleteTätä aion kokeilla, ei näytä edes kovin suurelta!
ReplyDeletehttp://nami-hiiri.vuodatus.net