Wednesday 22 August 2012

Mustaherukka-vaniljakakku / black currant and vanilla cake



Edit 31.8.2012: Tämä kakku sijoittui toiseksi Leivontafoorumin haasteessa. Ihana yllätys oli.

Osallistuin taas Leivontafoorumin haasteeseen. Elokuun teemana oli Sadonkorjuu ja leipomuksen piti olla ainakin osittain uunissa paistettu ja siinä tuli käyttää toki sadunkorjuun antimia sekä rahkaa tai tuorejuustoa. Minun piti taas hetki tuumailla mitä tekisin ja sitten päädyin tälläiseen mustaherukka-vaniljakakkuun. Mustaherukkaa on käytety kahteen muuhunkin kilpailuleipomukseen, mutta kun olin jo päähäni tämän saanut niin enhän mä enää osannu keksiä mitään muuta :D

Kaikki kilpailijat sekä tulokset löytyy täältä

Herukka-Brownie pohja
(ohje on ihanasta Lomelinos tårtor kirjasta)
225g voita (Valio)
200g tummaa suklaata
3dl muskavadosokeria
1½dl sokeria
4 munaa
4½dl vehnäjauhoja
1dl kaakaota (Van Houten)
1tl leivinjauhetta
100g tuoreita herukoita


Käytin yhtä18cm vuokaa joten tein vain puolikkaan taikinan pohjaa varten ja siinäkin oli reilusti. 

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele kaksi 15cm vuokaa. Sulata voi ja suklaa kattilassa. Anna jäähtyä hieman. Vispaa muskavadosokeri, sokeri ja munat niin että syntyy vaahto (n.3min). Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää suklaavoiseos sokerimunaseokseen. Sekoita kunnes seos on tasaista. Siivilöi sekaan kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina tasaisesti molempiin vuokiin. Painele taikinaan tuoreet vadelmat. Paista 45-50min (Minun uunissa ei tarvinut olla kuin 35min). Anna pohjan jäähtyä ja leikkaa sopivan paksuiseksi. Ylijäänyttä pohjaa käytetään kakkuun myöhemmin. Laita pohja irtopohja vuokaan ja tee herukkatäyte.


Mustaherukkatäyte:
2dl kuohukermaa (Valio)
100g tuorejuustoa (Valio)
2 liivatetta (Dr. Oetker)
2rkl mustaherukkamehua
100g mustaherukoita
sokeria maun mukaan

Laita liivatteet kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja notkista tuorejuusto. Soseuta marjat. Sekoita marjasose tuorejuuston sekaan. Kiehauta viinimarjamehu ja liota siihen liivatelehdet. Kaada liivatemehu tuorejuuston sekaan. Nostele seokseen kermavaahto. Kaada pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa.

Vaniljatäyte (tämä on mukaelma Tekilan ohjeesta)
3dl kuohukermaa (Valio)
vaniljatanko (Dr. Oetker)
tomusokeria maun mukaa
vaniljasokeria maun mukaan
200g tuorejuustoa (Valio)
2 liivatetta (Dr. Oetker)

Laita liivatteet kylmään veteen. Kiehauta 1dl kermaa ja laita sekaan vaniljatangosta siemenet, pilko myös koko tanko kerman sekaan. Ota pois levyltä ja annan vanoljatangon maustaa kermaa n. 15min. Siivilöi sitten kerma ja kiehauta se uudestaan. Liota kuumaan kermaan liivatteet. Vatkaa loppu kerma vaahdoksi ja notkista tuorejuusto. Kaada liivatekerma tuorejuuston sekaan ja nostele kermavaahto seokseen. Lisää tarvittaessa vaniljasokeria ja mausta tomusokerilla maun mukaan. Laita hyytyneen herukkaseoksen päälle brownie pohja paloja ja kaada palojen päälle vaniljatäyte. Anna hyytyä jääkaapissa. 


Koristelu:
hieman kermavaahtoa (Valio)
suklaasikareita
mustaherukoita

Ota kakku vois vuoasta ja levitä reunoille ohut kerros kermavaahtoa jotta voit kiinnittää suklaasikarit reunoille. Koristele koko reunus sikareilla ja kiedo niiden ympärille lopuksi rusetti. Kiinitä sikarit kunnolla reunoille, jotta ne pysyvät paikallaan myös kakkua leikatessa. Asettele kakun päälle tuoteita herukoita. Karhunvadelmia voi lisätä halutessaan elävöittämään pintaa. 

7 comments:

  1. Oi kun herkullisen näköinen ja kuuloinen

    ReplyDelete
  2. Kerranki voi myös kehua omaa tekelettään. Maistui todella hyvältä.

    ReplyDelete
  3. Siinä on kyllä yksinkertaisen kaunis kakku! Tykkään kovasti! =)

    ReplyDelete
  4. Todella kaunis ja herkullisen näköinen kakku. Nam :)

    ReplyDelete
  5. Onnitellen hyvästä sijoituksesta Lf:n elokuun leivontahaasteessa!

    ReplyDelete
  6. Kiitos paljon nami-hiiri. Kyllä lämmitti mieltä kovasti niin hyvä sijoitus.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...