Wednesday 29 August 2012

Vadelma-browniekakku




Avomiehellä oli synttärit Heinäkuussa ja hän valitsi kakuksi vadelma-brownie kakun jonka ohje oli Lomelinos tårtot kirjassa. Vaikka ei tuo ruotsinkieli oikeen taivu niin sain kuitenkin ohjeesta jotain tolkkua ja kakkukin oli sellainen kuin piti. 

Vadelma-Brownie pohja

225g voita
200g tummaa suklaata
3dl muskavadosokeria
1½dl sokeria
4 munaa
4½dl vehnäjauhoja
1dl kaakaota
1tl leivinjauhetta
100g tuoreita vadelmia

Vadelma -marenkvoikreemi
4 ison munan valkuaista
200g sokeria
250g huoneenlämpöistä voita
100g vadelmia
vaaleanpunaista elintarvikeväriä

Suklaakuorrute
100g tummaa suklaata
50g voita

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele kaksi 15cm vuokaa (minä käytin 18cm vuokaa). Sulata voi ja suklaa kattilassa. Anna jäähtyä hieman. Vispaa muskavadosokeri, sokeri ja munat niin että syntyy vaahto (n.3min). Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää suklaavoiseos sokerimunaseokseen. Sekoita kunnes seos on tasaista. Siivilöi sekaan kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina tasaisesti molempiin vuokiin. Painele taikinaan tuoreet vadelmat. Paista 45-50min (Minun uunissa ei tarvinut olla kuin 35min). 

Laita valkuaiset ja sokeri kulhoon ja vesihauteeseen. Anna kiehua hiljalleen ja vatkaa koko ajan jotta seos ei juoksetu. Anna lämmetä kunnes seos on 65 astetta lämmintä (lämpötilan voi mitata esim. kinkun paistomittarilla). Jos sinulla ei ole mittaria niin hiero seosta sormissa hetki ja kun et enää tunne sokerikiteitä seos on valmis. Poista hellalta ja ala vatkaamaan seosta kunnes seos jäähtyy ja valkoinen marenki on valmista (marengin tulee olla kovaa niin sanottu stiff peaks). Lisää voita vähän kerralla koko ajan vatkaten. Jos seos alkaa näyttämään juoksettuneelta tai löysältä älä huolestu. Tämä on helppo korjata. Jos seos on liian kylmää laita kulho takaisin vesihauteeseen muutamaksi sekunniksi ja jatka vatkaamista. Jos seos on liian kuumaa laita se jääkaappiin hetkeksi ja jatka vatkaamista.Soseuta vadelmat, sekoita sose voikreemiin ja lisää tarvittaessa elintarvikeväriä. 

Leikkaa jäähtyneet pohjat tasaisiksi ja kahteen osaan, eli sinulla on 4 kakkupohjaa. Aseta alin pohja kakkualustalle, levitä sen päälle voikreemiä tasaisesti. Asesta seuraava pohjakerros päälle ja taas levitä kerros voikreemiä. Toista tätä. Huolehdi että jokaiseen kerrokseen tulee yhtä paksusti voikreemiä, esimerkiksi käyttämällä jäätelökauhaa mittana. Yksi pallo riittää yhteen väliin. Levitä yhtä paksu kerros myös kakun päälle ja levitä loput voikreemistä reunoille tasaisesti. Laita kakku jäähtymään jääkaappiin n. 20 minuutiksi. 

Tee suklaakuorrute sulattamalla suklaa ja voi kattilassa. Anna seoksen jäähtyä. Tämä saa jäähtyä aikalailla koska muuten kuorrute on liian valuvaa (näin kävi minulle). Kun kuorrute on sopivasti jäähtynyt kaada se kakun päälle. Anna valua reunojen yli. Koritele vadelmalla tai vadelmilla. 

Kuvissa kakku on otettu juuri jääkaapista joten se "hikoilee" hieman. Lisäksi kakku oli yksinään super makeaa mutta kerman kanssa tarjottuna huomattavasti parempaa. 



9 comments:

  1. Oi WAU ihanan erilainen ja varmasti TODELLA hyvä kakku :P tässä jo haluaa palasen maistaa :D tosin ei jäis varmaan yhteen ;) hih

    ReplyDelete
  2. Tää on ihana! Pitää pistää resepti mieleen!

    ReplyDelete
  3. kiitos :) tälläisen jos tekee niin kannattaa olla voikreemin ystävä.

    ReplyDelete
  4. UUh...miten tyylikäs ja kaunis kakku! Kylläkai voikreemikin menee tuossa muodossa. =D

    ReplyDelete
  5. Oi ihanuus, hieno toteutus!
    Ruotsalaisista resepteistä kannattaa miltei aina vähentää sokeria, ettei tule äkkimakeaksi.

    ReplyDelete
  6. Onpa ihan kakku! Tätähän voisi joskus kokeilla! :)

    ReplyDelete
  7. Wau ja nam -ei kai noin kauniista kakust muuta voi sanoa :)

    ReplyDelete
  8. Ohhohh. Onpa muuten herkullisen näköinen kakku! Kertakaikkiaan suussasulavan näköinen, nam :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...