Sunday 24 June 2012

Raparperi ja vaniljakiisseli torttu / Rhubarb and custard ripple tart




Tämän ihanuuden reseptin löysin Making cakes and bakes lehdestä (nro 2). Pitkään on tehnyt mieli kokeilla tätä mutta piti odotella raparperien kypsymistä. Vähän tässä oli värkkäämistä mutta monesta vaiheesta huolimatta yksinkertainen torttu.

Pohja:
175g jauhoja siivilöitynä
75g voita
75g sokeria
3 keltuiaista vatkattuna

Vaniljakiisseli
1 muna
2 keltuaista
100g sokeria
2rkl maissitärkkelystä
200ml täysmaitoa
300ml kuohukermaa
½tl vanilja extraktia

Raparperi raita
150g raparperia
2rkl sokeria
1½rkl maissitärkkelystä

Raparperi täyte
250g raparperia
2rkl sokeria
1rkl maissitärkkelystä


1. Pohjaa varten siivilöi jauhot kulhoon ja hiero voi jauhon sekaan niin että seos on murumainen. Sekoita joukkoon sokeri ja keltuaiset vähän kerrallaan. Varovasti vaivaa taikinaan niin että siitä tulee tasainen taikina. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin jäähtymään 30 minuutiksi.
2. Vaniljakiisseliä varten laita muna, keltuaiset, sokeri, maissitärkkelys, maito, kerma ja vanilja kattilaan ja sekoita kunnes seos on tasaista. Keskilämmöllä lämmitä seosta hellalla koko ajan sekoittan lämmitä seos kiehumispisteeseen. Kaada kiisseli kulhoon ja laita päälle kelmu (paina kelmu kiisselin pintaan kiinnin niin ei synny kuorta). Anna hieman jäähtyä.
3. Raparperi raitaa varten leikkaa raparperi 2cm paloikis, halkaise palat jos varsi on kovin paksu. Laita raparperi, sokeri, maissitärkkelys ja ruokalusikallinen vettä kattilaan ja hitaasti lämmitä kiehumispisteeseen. Anna  kiehua hieman 5-12 min kunnes raparperit on pehmeät. Sekoita koko ajan ettei pala pohjaan. Lisää vähän vettä tarpeen vaatiessa. Seoksen pitäisi oli täysin tasaista ollessan valmista. Anna jäähtyä hieman.
4. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja voitela 23cm leveä vuoka. Kaulitse taikinasta n.3mm paksu levy ja laita levy voideltuun vuokaan, leikkaa tarvittaessa ylimääräinen reuna pois. Pistela pohjaan haarukalla reikiä.
5. Täytettä varten leikkaa raparperi 2cm paloiksi, halkaisen palat jos varsi on kovin paksua. Sekoita raparperi palat, sokeri ja maissitärkkelys. Kaada sitten palat pohjan päälle, levitä tasaisesti. Paista uunissa n.30min tai kunnes raparperi on pehmeää.
6. Ota pohja uunista ja vähennä lämpö 180 asteeseen. Lusikoi viilennyt, mutta vielä lämmin kiisseli raparperin päälle. Levitä tasaiseksi.
7. Tiputa raparperi raita seosta ympäri kiisseliä, kuitenkin niin että ei peity kokonaan. Varovasti pyöritä raitaseos ja kiisseli sekaisin niin että syntyy kaunis kuvio, varo ettei sekoita liikaa.
8. Paista 40-50 minuuttia. Käännä pois lämpö uunista ja anna  tortun jäähtyä uunissa luukun ollessa raollaa, näin vähennetään päälisen halkeilua.

Huom! Laitoin raitaseoksene myös mansikoita antamaan väriä (seoksesta piti tulla pelkillä raparpereille punaista mutta ei tällä laadulla mitä minulla oli). Seosta tuli niin paljon että levitin sitä myös kiisselin alle. Tässä kuvassa näkyy paremmin yritykseni tehdä sydän kuvioita.


Kaiken kaikkiaan en ole varma onnistuiko tänä niin kuin piti. Luulen että oli hieman liian kauan uunissa joten tuo pinta sai vähän liikaa väriä. Lisäksi täyte oli ihan älyttömän löysää uunissa olon jälkeenkin. Ainakin minun piti jäähdyttää ihan kylmäksi asti ennen kun pystyi leikkaamaan paloja jotka pysyivät kasassa. Hyvän makuinen oli, mutta inakaan tämä minun tekele ei ollut esteettisesti kovinkaan onnistunut :D

3 comments:

  1. Mielenkiintoisen näköinen piirakka. Makuhan se tärkein on :)

    ReplyDelete
  2. Tästä tuli todella "rustic" :)
    Omaa vikaa kyllä kun aloin kikkailemaan vuoan ja leivinpaperin kanssa. Paljon siistimpi olisi tullut normaaliin piirakkavuokaan mutta kun ohjeessa käskettiin käyttämään 23cm vuokaa niin paniikki iski että onko normi vuoka liian iso.

    ReplyDelete
  3. Tavallisen hyvä raparperi maistuu 'taiteillussakin' muodossaan. Tuskin on muruakaan jäljellä :D?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...