Monday, 28 January 2013

Hiivaleipä / loaf bread

Jo pitkän aikaa olen halunut oppia tekemään kunnollista leipää. Tiedättehän, semmoista joka ei ole kuin tiiliskivi, vaan ihanan pehmeää sisältä ja rapea kuorista. Tässä uusin yritys, suunta alkaa olemaan oikea. Kuviin koetin saada näkyviin että sisus ei enää ole täysin tiivis vaan siellä alkaa olemaan jo mukavia "kuplia".  Tätä taikinaa vaivasinkin aika raivolla sen reippaat 10 minuuttia. Yritin myös löytää oikean vaivaustekniikan, mutta taikina oli sen verran löysää että eipä siihen oikeen mitään järkevää tekniikkaa voinut käyttää. Niin että kumpi sitten olikaan syy normaalia pehmoisempaan leipään, löysä taikina vai pitkä vaivaus? Minun veikkaus on vaivaus sillä löysää on taikina ollut ennenkin. 


En laita reseptiä esiin,  koska tajusin vihdoin että hiiva jota käytä ei taida ihan olla samanlaista kun meidän kuivahiiva. Siispä en ole yhtään varma millaisia määriä meidän kuivahiivaa tähän menisi. Käyttämäni hiiva on fast-action hiivaa jota olen tuonut Englannista (jep, hiivaa matkalaukku pullollaan ;-)). Tietääkö kukaan viisaanpi että voiko meidän kuivahiivaa käyttää saman verran?6 comments:

 1. Ainakin itse kun olen tehnyt leipakoneella leipaa, siina on ollut maininta etta jos kayttaa tavallista kuivahiivaa, sita tarvitaan enemman, ja nopeampitehoista hiivaa tietty sitten vahemman :D Mulla on ollut Fleichmann's RapidRise -hiivaa. Ero oli muistaakseni 1,5 tsp rapidrisea ja 2,5 tsp tavallista. Ei kai auta kuin kokeilla. Onneksi hiiva ei paina matkalaukussa paljoa!

  Hyvannakoinen leipa, muuten. Ja todella kauniit kuvat...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos vinkistä pitääpä tosiaan kokeilla tuota tavallista hiivaa. Toisaalta muistelen että yksi pussi menee sitäkin yleensä normaaliin taikinaan. Mutta ehkäpä neste ja jauhomäärät on erit.

   Delete
 2. Enpä tiedä noista hiivoista, mutta sait aikaan aikamoisen iltapalan tarpeen...todella hvyännäköinen leipä ja hyviä kuvia!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sittenhän tämä taisi olla todella onnistunut leipä kun näin onnistuu herättämään nälän :)

   Delete
 3. Kiitos kehuista teille molemmille. Leivän teko ja valokuvaus on molemmat tässä kovan harjoittelun alla. Ei ole helppoa kumpikaan :D

  ReplyDelete
 4. Itse ainakin oppinut yhtä leipää tehdessä, että kunnolla vaivaaminen, ts. sitkon aikaansaaminen on yksi onnistumisen syitä! Pullaohjeissakaan ei kannata käyttää yhtään sen enempää jauhoja, kuin ohjeessa sanotaan. Kyllä se rasva imeytyy sinne ennenpitkää ja se taikina oikeasti lähtee sormista, kun on vaivannut tarpeeksi :)

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...