Friday, 27 April 2012

Parkin

Eilen siis jouduin lahjomaan avokkini kakulla ja kaikista maailman kakkuvaihtoehdoista hän valitsi peri Yorkshireläisen Parkin kakun (olisikohan koti-ikävä iskenyt?). Yleensä Parkinia syödään Bonfire iltana. Reseptiä etsiessäni törmäsin moneen ohjeeseen mm. suosikkini James Martinin reseptiin, mutta kun niissä käytettiin self-raising jauhoa jota ei Suomesta saa (ilman että joutuu konkurssiin). Vihdoin löysin kuitenkin yhden reseptin tavallisella jauholla, sen löydät täältä.

Yesterday I had to bribe my boyfriend with a cake and from all the choises in the world he choose traditional Yorkshire Parkin (is missing home?). Usually this treat is eaten on Bonfire night. I found many recipes, including my favorite James Martin's recipe, but almost all uset self-raising flour and you can't find it from Finland (without paying a million). Only recipe with normal flour was found from AllRecipes


16 annosta

 • 110g  tummaa pehmeää ruskeaa sokeria (käytin fariinisokeria, liekkö ollut oikeaa...)
 • 110g  voita
 • 125g  tummaa siirappia (ohjeesta puuttui mittayksikkö, minun villi arvaus oli gramma)
 • 1 muna
 • 140ml maitoa
 • 225g  vehnäjauhoja
 • 225g  kaurahiutaleita (Englannissa näitäkin on useampaa laatua joten ei mitään takuuta onko nämä meidän ryynit semmoisia kun pitäs)
 • 1tl     inkivääriä jauhettuna
 • ½tl    soodaa

 1. Laita uuni lämpiämään 180C ja voitele ja jauhota vuoka (20x30cm)
 2. Sulata sokeri, voi ja siirappi miedolla lämmöllä.
 3. Vatkaa munan rakenne rikki kunnolla. Siirrä kattila pois liedeltä ja sekoita siirapin joukkoon muna ja puolet maidota
 4. Yhdistä jauho, kaurahiutaleet ja inkivääri keskenään ja kaada jauhoseos siirappiseokseen.
 5. Liota sooda loppuun maitoon ja kaada maito siirappiseokseen. Sekoita hyvin ja kaada seos vuokaa.
 6. Paista noin tunti (minulla kesti 40 min), kunnes tikulla kokeiltaessa tikku jää puhtaaksi.
 7. Parhaan maun saavuttamiseksi pidä kakkua ilmatiiviissä astiassa ainakin 5 päivää ennen tarjoilua.
Kakku ei todellakkaan ollut kummoisen makuista suoraan uunista, katsotaan auttaako säilöminen. Kuvaa varten koitin tuunata rumaa kakkua tomusokerilla, siitäkös nousi kotona kova meteli kun menin klassikkoa muutteleen :)

Cake didn't really taste much of anything, maybe storing it couple days will make it taste better. For the pictuire I added some icing sugar, trying to make ugly cake a bit prettier, this caused some loud objections since I dared to change the classic.

4 comments:

 1. good stuff, though i think they need time to mature. Iciing sugar is a step too far!

  ReplyDelete
 2. Tunnetaanko Englannin keittiöissä fariinisokeri? jos - se on ihan uusi juttu minulle !
  Ja konkurssin välttämiseksi teen itse aina ne 'itsestään' nousevat jauhot :D - kuten sinä nyt ! Valmis sekoitus saattaa olla 'ehkä' vain kätevää, joskaan ei minun mielestä.

  ReplyDelete
 3. nami-hiiri, en usko että tunnetaan :) En vain keksinny muuta tilalle. Muscavado sokeria käytetään usein ja sen mä oon käsittänny olevan meidän ruokosokeria. Ohjeessa tosiaan oli vain "soft brown sugar". Nyt mä rupesin tuumimaan että oliskohan pitänny lukea mitä koko fariinisokeri sisältää ennen ku sen kakkuun nakkas :)
  Miten teet itse tuon "itsestään" nousevan jauhon? En mäkään ymmärrä että mikä vaikeus on nakata jauhojen sekaan vähän kohotus ainetta, mutta vissiin se on vaikeaa kun näin suosittu tuote on tilelle keksitty :)

  ReplyDelete
 4. Keittiössäni on kirja, joka ei enää jouda kirjaston hyllyyn "Parhaat Kotileivonnaiset" :D . Sieltä luen ohjeet pulmatilanteissa taikinoihin ja laitan (kuiva)hiiva, leivinpulveria, ruokasoodaa ohjeen mukaan ja sitten seuraan ulkomaiden ohjeita :D..... Kokkikoulu ei ole käynyt mielessä, mutta sunnuntaisin hiirenkolon keittiössä nauretaan, lauletaan ja pestään ikkunatkin vaihtelevasti kermasta tai poksahtelevien vesipallojen suklaasta :D. Ja mikä parasta aina tulee uusi sunnuntai !

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...